Рецепти

Кралска пълнена тиква

Кралска пълнена тиква

Ако Есента е царица на сезоните, то коя е кулинарната кралица на Есента? Тиквата, разбира се! Абсолютният бестселър – от здравословни до вкусови приложения и качества. Както сме забелязали – търсачките знаят всичко за здравето, а аз съм Ви подготвила знание за истинско есенно богатство! Днес от тиквата ще направим каляска, при това с подръчни средства и продукти. Тук отново сме доста свободни в избора на състав и конкретики, като весели есенни врабчета или като откъснати листа, танцуващи с вятъра.

Кралска пълнена тиква

 

Сглобяваме си по фантазия:

 • тиква – 1 бр. среден размер
 • ябълки – 2-3 бр.
 • стафиди, сушени череши /микс сушени плодове/ – 1 ч.ч.
 • кашу, бадеми, орехи /микс ядки/ – 1 ч.ч.
 • сметана течна – 300 мл
 • масло – 1 с.л.
 • мед – 1 с.л.
 • ромова есенция – 1 бр. /или 1 с.л. коняк/
 • канела – ½ ч.л.
 • индийско орехче – 1 щипка
 • Крем от фурми с бадем и какао от Белун – 1 с.л.

 

Подготовка на кралицата. Изрязва се капаче и се отстраняват семената. Тиквата се поставя с отвора надолу в подходяща тава, капачето се увива с фолио и също се подготвя за печене. Фурната е предварително загрята до 180 градуса, престоят в нея е 40-50 минути или до леко омекване при натиск на кората отвън. В този вид вече е готова да приюти цялото вълшебство на Есента.

Докато се пече тиквата. Сушените плодове се заливат с ромовата есенция или коняка плюс вода, докато се покрият с течност. Така остават 10-15 минути. Ябълките се нарязват на тънки парченца от по 2 см. Задушават се в лъжичката масло, аз включих и лъжица мед букет, тъй като моите плодове бяха от зеления сорт, който е малко по-кисел, но пък и доста силен и специфичен като аромат. Последни в пържената плънка влизат сушените плодове – вече попили деликатен алкохолен нюанс и изцедени от замайващата ромова или конячна баня. Следващото на котлона е половината количество сметана, загрява се леко на слаб огън. В нея се разтваря еликсирът на вкусовете, който сам по себе си е достатъчност и изобилие, а в съчетание с другите есенни сладости, се случват наистина чудеса! Става дума за Крема от фурми с бадем и какао от Белун, от който към сметаната се прибавя 1 с.л. Кулинарната магия завършва с щипка индийско орехче, съдът се отстранява от котлона и му се дава шанс да поизстине за 10 минути. Ядките се препичат за 3-4 минути в сух тиган и се нарязват. Всичко, споменато до тук, търпи намеса и редакция, според Вашите предпочитания. Това е един от онези пъти, когато ябълките могат да са круши, стафидите – сливи, черешите – кайсии, кашуто – пекан и т.н. Вариациите са безчет и все са наред 😊 Комбинирайте смело и със замах – като четката на самата Есен!

Кралска пълнена тиква

 

Следва реденето. В полуизпечената тиква, точно като есенна покривка, се застилат – слой ябълков микс, слой сметанов сос, поръсване с ядки. И така – докато всичко се изреди поне трикратно. Накрая се залива с остатъка от половината сметана. Всичко се връща – да, във фурната, вече на 200 градуса, за поне още половин час или докато издържите да го чакате. При мен имаше експерименти – с отворен и затворен капак, с и без фолио около кралицата – изводът ми е, че няма неправилно, стига накрая да се получи здрава, но и добре изпечена отвътре, каляска 😊

И – пристигнахме! Сервираме на парчета, но всъщност поднасяме шепи с даровете на природата! Неизчерпаемост на вкуса се излива от всяка хапка, като от рог на изобилието! Истинска кралска щедрост на финала на приказката. Вече знам как изглежда Есента като.. храна 😊 Насладете се и Вие.

Днес по кулинарните есенни пътеки аристократично Ви разходи: Людмила ЧеРЕшка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *