Рецепти

Зеленият сладолед на лятото

Зеленият сладолед на лятото

Знам къде беше лятото тази година и защо почти ни се размина 🙂 И кога дойде. И как. И какво си хапна предния ден. Няма да разказвам – ще показвам. Защото всеки си има пристрастия, на които не може да откаже 🙂 Рецепта за силно привличане или за неустоима слабост. С цвят зелен и сладоледен вкус. Оказа се, че лятото ги обича! Обичайте се и вие!

И така. На какво реагира най-горещият сезон в годината? Събираме не продукти, а съставки за любовен еликсир:

  • 2 бр. добре узряло авокадо
  • 2 кутии кокосово мляко
  • 1 с.л. свежи листа мента /нарязани/
  • настъргана кора от ½  лайм
  • капки ванилова есенция
  • парченца черен шоколад
  • 5 с.л. Кокосов сироп био на Белун

Зеленият сладолед на лятото

Да, така е – всичко просто се смесва в блендер, изсипва се в пластмасов или метален съд и се забравя в камерата. Но внимание – от значение във всеки капан за лято са… подробностите.
Авокадото – трябва да е наистина добре узряло. Може да се разчита на следния тест: напълно узрелият плод ще бъде не много твърд и ще може да огъне лекичко кората си под нежен натиск с пръст.

Кокосовото мляко – задължително е да пренощува в хладилник, за да се раздели на две: течност и гъста сметана. В рецепта като тази, естествено ще е необходим „каймакът“ на продукта, а именно – твърдата част, отделила се отгоре в кутията. Използва се само тя. Останалото може да се оползотвори в разкошно шоко смути.

Листата от мента – пресни и незаменими за отварата! Вкусът може да се подсили и с капки екстракт от мента, ако се търси двойно освежаващо приключение.

Зеленият сладолед на лятото

Кората от лайм – изключително фин елемент. За да се запази такъв, следва да е настъргана на дребно, до ефирност.

Парченцата черен шоколад – те са истинската изненада в лъжичката изкушение. Защото се разтапят последни и се сливат магично с последните ментови капки. Размерът им има значение и се преценява именно за постигане на този ефект – дребни, но не и незабележими. Добавят се ръчно, след блендирането, за да останат различими и осезаеми.

Кокосовият сироп био – щом е от Белун, значи е съвършен! Позволено е мъничко да се надхвърли количеството, разбираемо е, стига да не свърши бурканчето 🙂

След смесването на съставките се получава гъста кремообразна маса, която трябва да се съхранява в камера до замръзване. Поне в първите два, три часа е добре да се разбърква през 20-тина минути, за да се получи еднородна ледена консистенция. Преди да се поднесе, готовият зелен магнит за лято престоява известно време на стайна температура, за да се отпусне и моделира до неустоимост!

Дали ще ми повярвате, че познавам вкуса на времето.. едва ли е от значение 🙂 Но ако ви се иска да привлечете истински летен провокатор в следобеда си на верандата или на плажа – нямате оправдание, защото имате рецепта 🙂

Днес тайните на сезона Ви издаде: Людмила ЧеРЕшка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *