Рецепти

Руло Целувка в плодове и шамфъстък

Руло Целувка в плодове и шамфъстък

Има безброй начини да сервираме Любов. Един от най-разбираемите е целувката 🙂 В тази рецепта ще ѝ вдъхнем цял букет от вкусове, свежест, мекост, наситеност, дори хрусливост 🙂 Следвайте стъпките, за да си осигурите дозичка Любов от обичните ви хора. И то по най-прекия възможен път 😉 И помнете, че всяко усилие се умножава в резултата 🙂

Тук са омагьосващите продукти, групирани по съставните части:

Целувчен блат:

 • 4 белтъка от средно големи яйца
 • 2/3 ч.ч. кристална захар
 • 1 ч.ч. пудра захар
 • ¼ ч.л. сол
 • щипка лимонтозу
 • 2 ½ с.л. царевично нишесте
 • ½ ч.ч. ядки кашу /измерени без черупките/

Сметанов крем с плодове и паста шамфъстък:

 • 1 пакет крема сирене
 • 100 гр. течна сладкарска сметана
 • 2 с.л. пудра захар
 • 1 с.л. Паста шамфъстък от Белун
 • плодове по избор: ягоди, малини, боровинки

Плодова заливка:

 • 1 ч.ч. плодове по избор
 • 1 ч.л. царевично нишесте
 • 1-2 ч.л. захар /според нивото на сладост на плодовете/

Руло Целувка в плодове и шамфъстък

Блатът – разбира се! Не просто основа, но и абсолютен връх на рецептата. Мек, ефирен, сладък – точно като въздушна целувка. Слизаме от облаците, за да го постигнем 🙂 В напълно сух съд се отделят белтъците, като не трябва да съдържат никаква част от жълтъка на яйцето. Добавят се солта и лимонтозуто. Разбиването с миксер започва на ниска степен до получаване на пяна. Скоростта на бъркане се увеличава до средна и на 4 части се прибавя кристалната захар. Когато белтъците добият плътност, скоростта се вдига до максимална и внимателно, отново на части, се включва и пудрата захар. Търпението е ключов момент в тази задача, тъй като целта е много гъста, еластична смес. Най-сигурен знак, че е постигната, представляват т.нар. клюнчета по бъркалките. Това е моментът и за царевичното нишесте, с последното забъркване. За изпичането най-удобно е да се ползва тавата, която е към самата фурна. Главно заради размера. Постила се с хартия за печене и върху нея равномерно се разнася получената целувчена маса. Дебелината на слоя е около 1,5 – 2 см. Отгоре са поръсват счуканите на много едро ядки шамфъстък. Блатът се пече в загрята до 150 градуса фурна, на средно ниво, за около 25-30 минути или до придобиване на красива коричка загар по повърхността. Не трябва да се допуска преизсушаване, тъй като то ще повлияе на еластичността, съответно ще затрудни загъването на рулото в последствие. Веднага след изваждане от фурната, блатът се обръща върху решетка, като много внимателно се отстранява хартията от долната му страна. Върху решетката предварително може да се постави мека, тънка кърпа или още хартия за печене. В това положение се оставя да изстине напълно.

Руло Целувка в плодове и шамфъстък

В сравнение с философията на първия компонент, пълнежът изглежда като детска игра 🙂 Крема сиренето се разбива добре с пудрата захар. След получаване на маслена консистенция, е ред и на течната сметана. Степента на миксера се увеличава до висока. Точно преди готовност се добавя и изискания, плътен вкус на Паста шамфъстък от Белун. За да бъде целувката наистина неповторима!

Кремът се разпределя по целия блат. Върху него се поръсват и нарязаните парченца плодове.

С осторожни движение се завива по възможност в стегнато руло. За да се удължи удоволствието.. се отлага 🙂 – нужен му е престой от поне 2 часа в хладилник преди консумация.

Руло Целувка в плодове и шамфъстък

Декорацията може да се направи и преди охлаждането, и преди поднасянето, и преди двете 🙂 Използва се пюрето от около 1 ч.ч. прецедени през едра цедка плодове, което се възварява леко, заедно с пудрата захар и нишестето. Заливката също трябва да е поизстинала, преди да се ползва. Аранжирането на плодовете е въпрос на лично виждане. Но не забравяйте, че визията пък е една голяма крачка към Любовта от пръв поглед 🙂 Така че – разчитайте на всичко и дайте простор на талантите си!

Проявете се безостатъчно.. понеже някои целувки се помнят цял живот 🙂 Със своя звук от пукащ се карамел с ядки, пух от захарен облак, плътност от нежна сметана и шамфъстък, сочност от плодови късчета.. тази тук е от тях 🙂

Днес в хитрините на незабравимото Ви въведе: Людмила ЧеРЕшка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *